Tips voor onderhoud

Bevestigingsmaterialen
Veel meubelen zijn met schroeven, boutjes e.d. gemonteerd. Deze kunnen soms lostrillen, raadzaam is dit af en toe te controleren.
Mocht er ruimte in de verbindingsconstructie ontstaan, draai dan de bouten of moeren van de constructie weer aan.

Dopjes
Voor het dragen van glasbladen gebruiken we rubber, PVC of siliconen dopjes.
Deze materialen kunnen verdrogen of slijten. Vervang deze voordat het glasblad beschadigt. Via uw dealer zijn deze onderdelen te bestellen.

Voorts willen wij u attenderen op de aanwezigheid van kunststof beschermingsdopjes onder bepaalde voorwerpen ( bijv. lampen, schalen en telefoons).
Sommige (kleur)stoffen kunnen namelijk vlekken in de lak van houten bladen veroorzaken. Deze vlekken zijn nadien niet meer te verwijderen. Wij adviseren u in dit geval het gebruik van viltjes.

Staal
Staal is een sterk en duurzaam materiaal wat zowel massief als in buis toegepast wordt. Het door ons gebruikte blankstaal wordt afgewerkt met componentenlak of chroom. Beide afwerkingen beschermen het staal tegen corrosie (roest), desondanks kan een vochtige omgeving of te nat reinigen roestvorming veroorzaken.

Roestvrijstaal (RVS)
Roestvrijstaal is een duurzaam materiaal dat geen verdere afwerking nodig heeft.
Krasjes die door het gebruik zijn ontstaan, kunnen met fijn waterproof schuurpapier of een schuursponsje worden ‘weggeslepen’ (in de slijprichting werken).

Roestvrij wil niet zeggen dat het niet kan roesten. Het is raadzaam om na het reinigen het RVS droog te wrijven. In de meeste gevallen zal een licht vochtig microvezeldoekje een perfect schoonmaakresultaat opleveren. RVS laat zich ook goed met glasreinigers behandelen.

Glas
Glas is een neutraal, breed toepasbaar materiaal, gemaakt uit zand en soda. Glas is echter ook breekbaar en dan vlijmscherp. Het vraagt dus om zorgvuldig gebruik. Gehard glas (‘veiligheidsglas’) is vijf keer zo hard en breekt in korrels, niet in scherven. Brute glas heeft aan de ene kant een gestructureerd en aan de andere kant een golvend oppervlak. Geëtst glas wordt ook wel satijn glas genoemd. Door glas met een zuur te behandelen ontstaat er een grijs witte film op de glasplaat waardoor het glas niet meer transparant is. Glas is krasgevoelig, gebruik dus onderzetters onder krassende voorwerpen.
Met een speciale glasreiniger houdt u glas streeploos schoon.

HPL
HPL (High Pressure Laminate) wordt geleverd van het merk Pfleiderer of Fenix en bestaat uit op elkaar geperste in melamine gedrenkte papierlagen. Het bedrukte bovenste vel bepaald kleur en patroon. Hoewel er sprake is van hardplastic is de oppervlakte niet ongevoelig voor krassende voorwerpen. Bij donkere kleuren vallen krasjes e.d. sneller op dan bij lichtere tinten.

Bij geringe verontreiniging, stof e.d. schoonmaken met droog of vochtig keukenpapier, doek of spons. Bij normale verontreiniging, vet, olie, vingerafdrukken, kalkresten, roest, sappen, koffie, thee, was, bloed, enz., reinigen met poetsdoek of zachte nylonborstel en afwasmiddel. Eventueel langere tijd laten inwerken en met schoon water goed naspoelen. Bij sterke verontreiniging, verkleuring door langdurige inwerking van thee, koffie, vruchtensappen enz., reinigen met afwasmiddel en (slechts bij uitzondering) met bleekmiddel.

Potlood, viltstift, lippenstift, balpen, waskrijt, was, schoensmeer en nicotine verwijderen met organische oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, wasbenzine. Voorschriften in acht nemen!

Verf (in water oplosbaar), verdunde lakken, tweecomponentenlakken, lakresten en spatten, stempelinkt en spuitlak, met water of organische oplosmiddelen reinigen. Tweecomponentenlakken onmiddellijk verwijderen. Lijm (in water oplosbaar), met water of organische oplosmiddelen verwijderen. Tweecomponentenlijm en hars, onmiddellijk verwijderen, niet hard laten worden.

Wij adviseren om bij één van deze producten een kijkje te nemen op de website van het desbetreffende merk. Zie onderstaande links voor de juiste pagina.

Pfleiderer: www.pfleiderer.com

Fenix: www.fenixforinteriors.com

Keramiek
Keramiek is een keramisch materiaal verrijkt met zirkonium. Dit sterke materiaal heeft zeer goede eigenschappen. Het is onder meer uiterst slijtvast, bestand tegen krassen en UV stralen. Echter is gepolijst keramiek wel krasgevoelig. Bovendien is het waterdicht, kleurvast, vuurbestendig en bestand tegen agressieve middelen.

Het behoeft geen speciaal onderhoud en is 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. Voor dagelijks onderhoud kunt u het schoonmaken met een vochtige doek of met water en zeep. Aangekoekt vuil of vet mag ook met een verdund schuurmiddel gereinigd worden.

Massief hout
De massief houten bladen kunnen worden afgewerkt met transparante lak of met olie. Massief hout is gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid.
In een te droge omgeving krimpt massief hout, het gaat ‘werken’. Er kunnen dan op termijn kleine kop- en droogscheurtjes ontstaan. Een constante omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid van 50% tot 70% zijn dan ook essentieel.

Voor massief houten bladen zijn twee afwerkingen mogelijk namelijk, olie en ultramat lak. Voor bladen die behandeld zijn met olie adviseren wij onderhoudsproducten van Rubio. Als het blad droog aanvoelt kunt u het met een onderhoudsolie behandelen. Voor de onderhoudsproducten van Rubio, zie onderstaande link.

Rubio monocoat: rubiomonocoat.nl

Hout met ultramatlak afwerking (ook beitskleuren): Schoonhouden met een katoenen doek. Vlekken verwijderen met een vochtige doek of met een licht sopje. Daarna afnemen met een droge doek of zeem. Gebruik nooit was, washoudende middelen of middelen met een schurende werking!

Marmer
Marmer is vrij poreus en een niet heel harde natuursteen. Het neemt daardoor vrij gemakkelijk vloeistoffen op.
Het is vooral zaak om dit te voorkomen en gebruik van onderzetters e.d.  is dan ook altijd aan te bevelen.

Vooral zure vloeistoffen als azijn, citroensap en rode wijn kunnen vervelende  vlekken opleveren, evenals  koffie en thee. Gemorste vloeistoffen dienen dan ook gelijk schoongemaakt worden om intrekken te voorkomen. Maak marmer niet schoon met synthetische middelen zoals afwasmiddel of glasreiniger. Door het gebruik hiervan kan marmer wat vergelen.

Om uw tafelblad extra te beschermen is het mogelijk om het marmer af en toe te behandelen met een speciale was voor marmer (bijvoorbeeld HG marmer polish), maar een blanke bijenwas is hiervoor ook geschikt. Tevens zijn er speciale beschermmiddelen te koop bij een natuursteenhandel of bouwmarkt.

 

 

 

 

 

 

 

maatwerk en flexibiliteit in design meubelen